Varkensvlees gestoofd met sinaasappel en rozemarijn

varkensvlees_gestoofd (2K)

  • 500 g varkensfilet aan het stuk
  • peper en zout
  • 2 eetl. gladde, Dyon mosterd
  • 1 eetl. fijngehakte rozemarijn
  • 2 eetl. boter of margarine
  • dun afgeschilde schil van 1 sinaasappel
  • de uitgevliesde partjes van deze sinaasappel
  • sap van 2 sinaasappels
  • 1 pak aardappelpuree
  • 1 zak doperwtjes, bijv. diepvries

Snijd de varkensfilet overlangs voor ¾ door, maar laat het vlees aan elkaar zitten.
Kruid de buitenzijde met peper en zout en wrijf de binnenzijde in met de mosterd en bestrooi deze met de gehakte rozemarijn.
Vouw het stuk vlees dicht en wrijf de buitenzijde ook in met de mosterd.
Bind het vlees vast met keukentouw en laat de mosterd ca. 10 minuten intrekken.
Laat vervolgens de boter uitbruisen in een braadpan en bak het vlees aan beide zijden goudbruin.
De sinaasappelschillen en het sap aan de jus toevoegen en het geheel weer aan de kook brengen.
De braadpan afsluiten met een deksel en in een voorverwarmde oven op 180º C in ca. 45 minuten gaar braden.
Tussendoor controleren of het niet te hard gaat en het vocht teveel indampt, anders wat water toevoegen.
In de tussentijd de doperwtjes met weinig water en een klontje boter gaar koken.
Dan met een staafmixer of in de keukenmachine met wat kookvocht fijnmaken (enkele doperwtjes apart houden).
De aardappelpuree bereiden volgens aanwijzingen op de verpakking.
Iets minder vocht gebruiken dan staat aangegeven.
U krijgt dan een wat steviger puree.
De doperwtenpuree, inclusief de apart gehouden doperwtjes, erdoor mengen en het geheel op smaak brengen met peper en zout.
Het vlees uit de pan nemen en op een warme plaats, afgedekt met aluminiumfolie 5 tot 10 minuten laten rusten.
Dan in plakken snijden.
De braadjus nog even laten doorkoken en zeven.
De plakken varkensfilet over borden verdelen, met de saus bedekken en garneren met de sinaasappelpartjes.
De puree ernaast serveren en garneren met rozemarijn.

Wijnadvies
Pinot Blanc Rudisbourg, Elzas, Frankrijk.

Succestip
Dezelfde bereiding kunt u ook maken met niet gekruide varkens-, kip- of kalkoenrollade.

Bron: Spar Succes recepten

Terug