Kluts

(Gestoofd buikspek met wortel, prei, aardappel en peren)

kluts (1K)

  • 600 g speklappen, zonder zwoerd
  • 1 l bouillon
  • versgemalen peper en zout
  • 1 winterwortel, in blokjes gesneden
  • 3 stoofperen, geschild en in parten gesneden
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 1000 g stevig kokende aardappelen, geschild en gewassen
  • 8 sneetjes bruin brood

In een braadpan de bouillon opwarmen en hieraan de met peper en zout gekruide speklappen toevoegen.
Deze aan de kook brengen en op matig vuur, afgesloten met een deksel in ca. 1 uur gaar maken.
In de tussentijd de groenten en peren snijden.
De aardappelen in flinke dobbelstenen snijden.
Als de speklappen ca. 45 minuten hebben gekookt, de groenten, peren en aardappelen er aan toevoegen.
Het geheel weer aan de kook brengen en zachtjes laten doorkoken tot de aardappels gaar zijn.
Op smaak brengen met peper en zout.
Serveer in diepe borden samen met dikke sneden bruin brood en boter.

Wijnadvies
Gebruik in plaats van spek, bijv. doorregen schouderkarbonades of lamsboutplakken.

Succestip
Green Forest ruby cabernet, Californië, Amerika.

Bron: Spar Succes recepten

Terug