Oliebollen, Simpel recept

oliebollen (2K)

Simpel recept

"Het is heel belangrijk dat je een zo eenvoudig mogelijk recept neemt," zegt Ruud Bottemanne, bakkerijtechnoloog en leraar bij Fontys Hogescholen.
"Heb je een recept dat je oma altijd gebruikte, neem dat dan.
Hoe meer je gaat knutselen, hoe groter de kans dat je geen goede oliebol maakt."

Snelste methode

De snelste methode?
Een oliebollenmix kopen.
Windmolens verkopen vaak een goede mix, waaraan je alleen nog maar melk, krenten en rozijnen hoeft toe te voegen.

Krenten en rozijnen

Heel belangrijk: laat de krenten en rozijnen drie dagen van tevoren gedurende tien minuten in lauw water liggen.
De gedroogde vruchten wellen: ze krijgen een hoger vochtpercentage (van 20 naar 45 procent) waardoor ze geen vocht uit het beslag opnemen.
Bewaar ze in de dagen tot het beslag maken in een bakje of zakje.
Als krenten/rozijnen wél vocht opnemen, zorgt dat voor een droge oliebol.

Eigen mix met appel

Een eigen mix maken kan ook.
Oliebollenexpert Bottemanne gebruikt zelf 500 gram witte bloem, 45 gram gist, 125 gram ei (zonder eierschaal;
i.v.m. verschil in grootte geven we hier gewicht in plaats van aantal eieren), 10 gram zout, 450 gram lauw water, 125 gram krenten en rozijnen.
Daaraan voegt hij ook 150 gram gehakte appel toe.
De stukjes appel moeten net zo klein zijn als de krenten en rozijnen.
De appel zorgt er voor dat de vetsmaak van de oliebol wordt verdoezeld.

Geen goedkope olie!

Dan de olie. Gebruik geen goedkope olie, maar neem een goede zonnebloem- of arachideolie.
Beknibbel daar niet op, luidt het advies van Bottemanne.

Beslag en bakken

Het beslag maken gaat als volgt:
- Roer de ingrediënten - bloem, gist, zout, ei en melk - door elkaar met behulp van een mixer.
Bij een mix: doe de melk erbij.
- Roer net zolang totdat er een glad beslag in de kom zit, zonder klontjes.
- Roer vervolgens de krenten en rozijnen door het beslag en laat het rijzen.
- Het volume van het beslag moet verdubbelen. Een truc om te zien of dat gebeurt: doe de mengkom halfvol en wacht tot het gerezen beslag tot de rand komt.
- Zodra het beslag is gerezen, is het belangrijk om het nog een keer door te roeren zodat een deel van de lucht eruit ontsnapt.
Pas dan kan het bakken beginnen.
- Verhit de olie tot 170 °Celcius.
- Schep met een vochtige ijsschep bolletjes beslag en doe ze in de pan.
Ze zijn niet zo groot, maar ze groeien in de olie twee keer zo groot.
- Let op: bij een gewone frituurpan niet meer dan maximaal vijf in de pan doen, anders daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet gaar.
- Keer ze om als ze aan één kant bruin zijn.
- In acht minuten zijn de bollen klaar.

Peter Polling

Terug