Varkensfilet met cranberrysaus

varkensfilet_cranberrysaus (2K)

  • 500 g varkensfilet
  • 1 eetl. zeer fijn geplette zwarte peper
  • olijfolie om in te vetten
  • 25 cl rode wijn
  • 50 g cranberry's
  • 3 eetl. cranberrygelei
  • 2 eetl. balsamicoazijn
  • 50 g waterkers
  • 500 g afkokende aardappelen
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 6 cl halfvolle koffiemelk met plantaardige olie
  • 2 theel. olijfolie

Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Rol de filet door de peper, druk dit stevig aan zodat het vlees ermee bedekt is.
Vet een grote koekenpan met anti-aanbaklaag in met een kwastje olijfolie en verhit de pan.
Leg het vlees erin en bak rondom bruin.
Doe over in een braadslee en rooster 40 minuten in de oven.
Neem het uit de oven, doe in een schaal en laat 10 minuten staan.
Snijd daarna het vlees in plakken.
Schenk de rode wijn in de braadslee, roer zodat de aanbaksels van de bodem loskomen.
Laat het inkoken tot de helft.
Voeg cranberry's, cranberrygelei en balsamico-azijn toe en laat het 10 minuten pruttelen of tot de saus zo dik is dat het aan de achterkant van een lepel blijft hangen.
Aardappelpuree:
Kook de geschilde aardappelen in water gaar, laat ze uitlekken en doe ze terug in de pan met de knoflook, koffiemelk en olie.
Breng dit bij lage temperatuur aan de kook, neem de pan van het fornuis en stamp de aardappelen grof.
Leg de plakken varkensfilet op de aardappelpuree, leg daarop de cranberryglazuur en de waterkers.
Lekker met spruitjes.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Terug