Kerstcake met besuikerd fruit

kerstcake (1K)
voor 30 porties

  • 1 kg gemengd gedroogd fruit
  • 150 g gekonfijte abrikozen, klein gesneden
  • 150 g gekonfijte kersen, klein gesneden
  • 50 g gekonfijte gember, klein gesneden
  • 25 cl Cognac
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 2 eetl. olie
  • 3 eiwitten, losgeklopt
  • 100 g geblancheerde amandelen, grof gehakt
  • 1 eetl. gembermarmalade
  • 6 cl sinaasappelsap
  • 250 g bloem
  • 60 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 theel. gemende specerijen
    (kaneel, kruidnagel, nootmuskaat)
    • glazuur
  • 1 eiwit
  • 2 theel. citroensap
    • fruitgarnering
  • 500 g gemengd vers fruit
    (bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, kersen, druiven)
  • eiwitten, losgeklopt
  • 400 fijne suiker

Schep het gemengde gedroogde fruit, abrikozen, kersen en gember in een grote kom door elkaar.
Schenk de Cognac erover, dek de kom af en laat dit een nacht intrekken.
Verwarm de over voor tot 150 °C.
Neem een ronde springvorm van 20 cm doorsnede of een vierkante bakvorm van 23 cm.
Vet deze in en bekleed de bodem en de randen met 2 lagen bakpapier.
Doe suiker, olie n eiwitten in een kom en klop dit tot een glad geheel.
Doe hierbij de amandelen, marmelade en sinaasappelsap.
Roer het gedroogde fruitmengsel erdoor.
Zeef bloem, zelfrijzend bakmeel en specerijen in een kom, schep het fruit erdoor.
Schep het mengsel in de ingevette, beklede vorm, tik met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
Strijk de bovenkant van de cake glad met vochtige handen.
Wikkel een paar lagen aluminiumfolie rond de buitenkant van de vorm om te voorkomen dat de buitenkant van de cake zal verbranden.
Bak de taart 3 tot 3,5 uur op de middelste richel van de over of tot een breinaald die erin gestoken wordt, er schoon weer uit komt.
Dek de bovenkant van de cake losjes af met bakpapier als deze tijdens het bakken te donker mocht worden.
Laat de cake geheel afkoelen.
Klop alle ingrediënten voor het glazuur tot een glad geheel.
Breng het glazuurlaagje aan.
Bestrijk het fruit voor de garnering met een kwastje met eiwit, rol het door de suiker en laat het drogen.
Leg het besuikerde fruit op de cake.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Terug