Bruschetta met geroosterde bietjes

  • 1 afbakbroodje (bruin),
    of lekker brood van de bakker dat een paar dagen oud is
  • 2 kleine bietjes of 1 grote biet
    (als het loof niet meer aan de bieten zit: rucola)
  • zachte geitenkaas met een niet al te sterke smaak
  • 1 eetl. olijfolie
  • ½ theel. balsamico-azijn
  • takjes verse tijm
  • grof zeezout

Vijzel het grove zeezout met ca. 2 eetlepels blaadjes (verse) tijm tot de aroma's loskomen.
Bedek de bodem van een klein ovenschaaltje met het tijmzout en voeg eventueel nog een extra takje tijm toe.
Maak de bietjes moddervrij, verwijder eventueelt de wortels en de bladeren (houd deze apart) en schil ze niet!
Leg de bietjes op de zeezout en rooster ze in 1½ à 2 uur gaar in een oven van 200 °C (afhankelijk van de grootte van je bieten).
Laat de bieten afkoelen, haal de schil er af en snijd ze in heel kleine blokjes en marineer ze in mengsel van olijfolie, balsamico-azijn, zout & peper.
Het mengsel moet niet al te vochtig worden, maar ongeveer even stevig als tapenade, dan loopt het niet je bruschetta af.
Even proeven, het zoet van de bietjes moet overheersen, maar een beetje getemperd worden door de azijn.
Snijd het afbakbroodje diagonaal in stukken of verwijder de korst van het grove boerenbrood en besprenkel met olijfolie en rooster het brood in een warme oven.
Smeer iedere bruschetta dun in met geitenkaas, leg daarop een blaadje van het groen van de biet of rucola (en druk een beetje aan), een flinke eetlepel bietjessalade erop en garneer met een flinter zachte geitenkaas en daarop wat blaadjes tijm.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©



Terug