Romige Elzasser plaattaart

elzasser_plaattaart (4K)

voor 8 - 10 personen

  • 40 g boter of reuzel
  • 2 grote uien, in dunne ringen
  • 750 g zuurkool, gespoeld, goed uitgelekt
  • 1 dl droge witte wijn of vleesbouillon (tablet)
  • zout & peper
  • 150 g ontbijtspek, in reepjes
  • 8 - 10 plakjes diepvries bladerdeeg ontdooid
  • 1 kleine rookworst, in dunne plakjes
  • 4 eieren
  • 3 dl crème fraîche
  • nootmuskaat
  • 100 g komijnekaas, grof geraspt

Oven voorverwarmen op 200 °C.
20 gram boter verhitten en uien hierin op zacht vuur ongeveer 10 minuten bakken.
Zuurkool en witte wijn toevoegen en ongeveer 15 minuten zachtjes meestoven.
zout & peper toevoegen en mengsel iets laten afkoelen.
Ontbijtspek in 20 gram boter in ongeveer 10 minuten krokant bakken.
Plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot lap ter grootte van bakpiaat.
Bakplaat met deeg bekleden, randen iets omhoog drukken.
Deeg met vork regelmatig inprikken.
Zuurkoolmengsel over taartbodem verdelen.
Uitgebakken spekreepjes en plakjes worst over zuurkoolmengsel verdelen.
Eieren loskioppen met crème fraîche, zout, peper, nootmuskaat en 50 gram kaas.
Eimengsel over taart schenken en taart in midden van oven in ongeveer 45 minuten gaar en lichtbruin bakken.
20 minuten voor einde baktijd 50 gram kaas erover strooien en laten gratineren.

Bron: TIP
Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug