Gevulde portobello's

  • 3 sneetjes witbrood, korst verwijderd, geroosterd
  • 1 sjalotje gepeld
  • 3 takjes peterselie
  • 150 g gepelde noten (wal-, hazel-, pecannoten etc.)
  • 50 g rozijnen
  • 1 eetl. notenolie
  • 3 - 6 eetl. olijfolie
  • zout, peper
  • 4 grote portobello's of 8 kleinere of 2 grote en 6 kleinere
  • 100 g ricotta
  • 3 zongedroogde tomaatjes fijngesneden
  • 80 g gemengde sla

Snij sneetjes brood in stukjes.
Maal het brood, sjalotje, 2 takjes peterselie, noten en rozijnen met de staafmixer tot rulle massa.
Voeg al malend de notenolie en zoveel olijfolie toe dat een grove pasta ontstaat.
Breng op smaak met peper en zout.
(Houd eventueel 1/4 apart om te gebruiken als notenkorst op vlees.)
Meng de rest met de ricotta, de fijngesneden stelen uit portobello's en de zongedroogde tomaat.
Zet tot gebruik weg.
Je kunt dit eventueel een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren.
Verwarm de over voor op 200 °C.
Vul de portobellohoeden met het ricottamengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Bak de portobello's in midden van oven in ca 15 minuten (de portobello's moeten gaar zijn, is dit niet het geval, laat ze dan nog wat langer in de oven).
Snij de rest van de peterselie fijn.
Leg op elk bord wat rucola en een portobello.
Bestrooi met peterselie.

Wanneer je een etentje hebt georganiseerd waarbij zowel echte vleeseteres als ook vegetariers van de partij zullen zijn, is dit een handig gerecht.
De gevulde portobello's kunnen bovenop bijvoorbeeld een tournedos worden geserveerd, wat er erg mooi uitziet, maar ook als alleenstaand gerecht (eventueel per twee) worden geserveerd.
Je vult de portobello met een combinatie van ricotta, noten en rozijnen.
De smaak van de portobello met de iets zoete vulling is echt heerlijk en ik raad je dan ook aan dit gerecht zo snel mogelijk een keertje uit te proberen.
Wanneer je ze wilt serveren als gerecht op zich, kies dan lekker grote portobello's.
Voor bovenop een tournedos kun je wel wat kleinere nemen.
Houdt in dat geval ook 1/4 van het notenmengsel apart, hiermee kun je een mooie notenkorst op de tournedos maken, die je na het bakken nog even onder de grill legt om de notenkorst te bruinen.

Bron: Bianca

Terug