Gentse waterzooi

waterzooi2 (2K)

  • 1 kip
  • 20 eetl. kippenbouillon
  • 5 wortelen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 preiwit
  • nootmuskaat
  • 30 g boter (bakboter)
  • 40 g bloem (tarwebloem)
  • 2.5 dl room
  • 3 eierdooiers
  • 2 eetl. peterselie (fijngehakt)
  • 1 eetl. kervel (fijngehakt)
  • peper
  • zout

Verdeel de braadkip in vier.
Was de witte selderij, de prei en de worteltjes en snijd in julienne.
Stoof de groenten gedurende 10 minuten in een beetje boter zonder te bruinen.
Voeg de ontvette kippenbouillon bij tot de groenten juist onder staan.
Kruid met peper en zout en laat er de stukken kip ongeveer 25 minuten zachtjes in koken tot ze gaar zijn.
Neem de stukken eruit en houd in wat resterende bouillon goed warm.
Smelt de resterende boter en roer er met een houten spatel de bloem door tot een lichtgele massa.
Voeg deze roux bij de rest van de kippenbouillon en laat 10 minuten zachtjes koken.
Leg de kippenstukken in een soepkom.
Maak de saus verder af door er met de garde de verse room, die vooraf met de eierdooiers werd gemengd, door te kloppen.
Laat de groentejulienne uitlekken en voeg bij de saus.
Laat niet meer koken.
Breng zo nodig op smaak en verfijn met een snuifje nootmuskaat.
Giet deze bereiding over de kip en bestrooi vlak voor het opdienen met fijngehakte peterselie en kervel.

Bron: KIP lekker

Terug