Chili van zwarte bonen en paprika met seitan en zure sojaroom

voor 4 – 6 personen

voor de chili

  • 75 cl water
  • 4 eetl. olijfolie of lichte sesamolie
  • 300 g gedroogde zwarte bonen, uitgezocht, gespoeld
  • 1 grote rode ui, in stukjes
  • ½ kg seitan, liefst zelf bereid, fijn gesneden
  • 1 rode, 1 groene, 1 gele paprika, in kleine stukjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 theel. komijnpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theel. chipotlepoeder (of chilipoeder)
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 groot blik (1 l) tomaten in stukjes
  • het hart van 2 suikermaïskolven
  • 1 eetl. fijn gehakte verse oregano
  • 1 theel. appelazijn
  • 1 theel. ahornsiroop
  • zeezout

voor de zure sojaroom (65 cl):

  • ½ kg stevige tofu, uitgeperst om het overtollige vocht te verwijderen
  • 8 cl zuivere olijfolie of zonnebloemolie
  • 6 cl vers geperst citroensap
  • 1 eetl. appelazijn
  • 1½ theel. zeezout

Giet het water en 1 eetlepel olijfolie in een snelkookpan en kook daarin de bonen onder de hoogste druk gedurende 30 minuten.
Verwarm de rest van de olie in een zware steelpan van 3 liter op een halfhoog vuur
Bak de ui er gedurende 8 à 10 minuten in tot deze lichtbruin kleurt.
Voeg seitan, paprika, knoflook, komijn, laurierblaadjes, chipotle poederen kaneelstokjes toe.
Bak gedurende 10 minuten op een laag vuur tot de groenten zacht worden.
Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
Haal de bonen uit de snelkookpan en voeg ze samen met het kookvocht in de stoofpot.
Zet de roerzeef op de pan en haal de tomaten door de middelgrove openingen.
Draai het vuur hoger en breng aan de kook.
Draai dan het vuur lager en voeg de maïskolven, oregano, azijn en ahornsiroop toe.
Laat zonder deksel nog 30 minuten koken of tot de chili gebonden is en u echt niet langer kunt wachten.
Breng op smaak met zout en laat nog 5 à 10 minuten zachtjes koken.
Verwijder de laurierblaadjes en de kaneelsokjes voor het opdienen.
Meng de tofu met olie, citroensap, azijn en zout in een keukenmachine met een metalen mes en pureer tot een romig, glad mengsel.
Dien meteen op.
U kunt deze room tot 1 week bewaren in een luchtdicht afgesloten pot of doos in de koelkast.

Nederlandse Vereniging voor Macrobiotiek

Terug