Kapucijners op volle zee

  • 400 g droge kapucijners
  • 250 g mager rookspek, in blokken
  • 2 uien, in dunne plakken
  • beetje bakvet, olie, boter
  • 1 slagersrookworst
  • mosterd
  • augurken
  • zilveruitjes
  • piccalilly
  • 1 uitje, fijngesnipperd

Week de kapucijners 8 uur of een nacht in ruim koud water.
Voeg dan zout toe (echt! het vertraagt de garing niet) en kook ze heel zachtjes net aan gaar in circa 1½ uur.
Bak het spek zachtjes goudbruin.
Bak de uien op niet te hoog vuur zacht en daarna goudgeel in een of ander vet.
Warm de rookworst.
Tal Maes laat je nu de kapucijners afgieten, maar daar ben ik het niet mee eens.
Dat doet zelfgekookte peulvruchten uitdrogen – en misschien wil je niet alles tegelijk gebruiken (klieken zijn fantastisch voor soep).
Hengel dus de kapucijners met de schuimspaan uit de pan en voeg ze bij het spek.
Meng er ook de gebakken uien door en misschien wat kookvocht.
Breng op smaak met zout & peper en serveer met zuurwaar, mosterd, rauwe ui en worst.

Bron: Onno Kleyn

Terug