Zuurkool in de oven

  • 750 g zuurkool
  • 1 kg aardappelen
  • 250 g heel dun gesneden mager doorregen spek
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 50 g boter of margarine
  • scheutje melk
  • 1 ei
  • 1 rookworst

Kook de zuurkool in wat water ongeveer 10 minuten.
Kook ook de aardappelen gaar en maak er een smeuïge puree van met behulp van de boter, de melk, het ei, zout, peper en nootmuskaat.
Beboter een ovenschaal en leg een laagje zuurkool op de bodem (ongeveer een derde), daarna een laagje spek en dan een laagje aardappelpuree, (ook een derde).
Leg er de helft van de rookworst, in plakjes gesneden, tussen.
Herhaal dit nog twee maal, behalve de tweede helft van de rookworst.
Leg de laatste rookworst bovenop het laatste laagje aardappelpuree.
Verdeel wat klontjes boter over het oppervlakte van de schaal en, eventueel naar smaak, paneermeel, voor een bruin korstje.
Verwarm de oven een kwartier voor op 200 °C of gasstand 4.
Schuif de ovenschaal in de oven en, afhankelijk van de warmte van het eten, laat hem er ongeveer een half uur in staan.
Zijn de aardappelen en de zuurkool al wat koud geworden, dan moet dit iets langer.
Leg dan eventueel het eerste kwartier een laagje aluminiumfolie over de schaal, anders wordt het korstje te donker.

Bron: Koken met Floor
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug