Hamschijf met cider

voor 6 personen

  • 1 hamschijf van ruim 1 kg
  • 2 eetl. boter
  • 2 eetl. olie
  • 2 worteltjes, in plakjes
  • 2 uien, grof gesneden
  • ½ l droge cider
  • 2 takken tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • 1 kruidnagel
  • 3 eetl. goede mosterd naar keus

Neem een flinke braadpan.
Braad het vlees even goed aan in de boter en de olie, aan beide zijden, tot het een kleurtje heeft.
Haal uit de pan en fruit nu de wortel en ui in het vet, een minuut of 5.
Doe het vlees terug, giet de cider erbij,
voeg de kruiden en de kruidnagel en zout toe.
Sluit de pan, zet in de oven op 160 °C (voorverwarmen hoeft niet) en laat rustig 2 uur garen.
Draai in die tijd elk half uur het vlees om.
Roer vlak voor het serveren de mosterd los met wat stoofvocht.
Verwijder de takken kruiden en meng de aangelengde mosterd door de saus.
Warm nog heel even door en controleer op smaak.
De saus is vrij dun, dus eet met gekookte aardappels.

Bron: Onno Kleyn

Terug