• 750 g roseval aardappelen
  • 4 aardperen
  • 1 pompoen
  • 4 grote portobello’s (of 8 kleinere)
  • 1 kleine ui
  • 300 g spruitjes
  • 1 stukje stevige blauwschimmelkaas, bijv. roquefort
  • 10 cl crème fraîche
  • 100 g suiker
  • flinke hand verse cranberry’s
  • rookmot
    (te koop bij groothandel, kookspeciaalzaak of ambachtelijke rokerij)
  • olijfolie
  • rozemarijn
  • (grof) zeezout
  • 2 blokjes of schepjes groentebouillon (poeder)

Groenten uit de oven
Was de aardappelen en de pompoen, schillen is niet nodig.
Snijd de pompoen doormidden en ontdoe deze van de pitten.
De aardpeer licht schillen.
Verwarm de oven op 200 °C en bedek twee bakplaten met bakpapier, één voor de pompoen en aardpeer en één voor de aardappelen.
Snijd de piepers en de aardperen in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 centimeter.
De pompoen snijd je in stevige plakken van 2 à 3 centimeter dikte.
Besprenkel alles rijkelijk met olijfolie, zeezout en rozemarijn.
Bak de pompoen en de aardpeer in 20 à 30 minuten beetgaar.
De aardappelen hebben zo’n 40 minuten nodig tot ze aan de buitenkant knapperig en goudbruin zijn.
Keer de groenten tijdens het bakken één of meerdere keren.

Portobello’s
Leg een flinke hand houtsnippers in een grote koekenpan.
Bedek de snippers losjes met een stuk aluminiumfolie.
Daarop leg je de portobello’s.
Dek vervolgens de hele pan af met een groot stuk folie en zet op het vuur.
Spiek na enkele minuten onder de folie.
Als het geheel mooi is gaan roken, haal je de pan van het vuur en laat je deze afgedekt zo’n 15 minuten staan.
Ruik aan de paddestoelen.
Als ze nog geen mooie rookgeur hebben, kun je ze nog wat langer roken.
Bak de gerookte paddestoelen vervolgens in een beetje olie aan elke kant in 1 à 2 minuten bruin.
Beetje zout & peper en presto!

Garnering
Snijd de stronkjes van de spruitjes en maak een kruisje in de onderkant.
Kook de spruitjes in een pannetje water met wat zout of wat groentebouillon een minuut of 5 tot ze gaar, maar nog knapperig en groen zijn.
Snipper voor de kaassaus een kleine ui en fruit deze in een steelpannetje.
Voeg een glas witte wijn en een lepeltje groente-bouillon toe en laat 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen.
Roer de crème fraîche door het mengsel en verwarm dit goed.
Smelt vervolgens zo veel kaas in het pannetje dat een licht gebonden saus ontstaat.
Nog even zacht laten pruttelen en regelmatig roeren.
Breng in een steelpannetje 10 cl water met 100 gram suiker aan de kook.
Voeg de cranberry’s toe en laat ze, al roerend, enkele minuten meekoken tot ze openbarsten en een beetje zacht worden.
Pas op dat je geen jam krijgt, de bessen moeten intact blijven.
Voeg op smaak eventueel wat extra suiker toe.
Stapel op een bord losjes wat plakjes aardappel, aardpeer en pompoen en plaats daarop een of meerdere portobello’s.
Garneer het bord met wat spruitjes en een paar cranberry’s.
Giet met een lepel wat van de kaassaus over het geheel.
Bewaar de rest van de cranberry’s voor het dessert.

Bron: Jaymz Pool
Gepubliceerd door: Greenpeace

Terug