Bolas de picolat

Een soort gehaktballetjes in tomatenaus

voor 4 tot 6 personen

voor de balletjes:

  • 200 g kalfsgehakt
  • 200 g rundergehakt
  • 200 g varkensgehakt
  • 3 à 4 teentjes knoflook
  • fijn gehakte peterselie
  • 3 eetl. bloem
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • zout & peper

voor de saus:

  • 100 g pekelvlees in stukjes
  • 250 g groene olijven zonder pit
  • 2 soepl. olijfolie
  • zout, peper
  • ½ fijn gehakt ui
  • 2 soepl. tomatenpuree
  • een handje gedroogde paddestoelen
  • 1 blaadjelaurier

Week de paddestoelen ½ uur in 4 dl. warm water, haal ze er voorzichtig uit zodat er geen zand meekomt.
Zeef het weekwater door een papieren koffiefilter en vul het met water weer aan tot 4 dl.
Meng de ingrediënten van de balletjes met uitzondering van de bloem door elkaar.
Maak balletjes ter grootte van een ei en rol ze door de bloem.
Verwarm de olie in een ruime pan of schaal.
Schroei daarin de balletjes dicht.
Haal ze er dan direct weer uit.
Fruit de uien en voeg het restant van de bloem toe.
Vermeng dit met 2 glazen water.
Als het weer kookt, zout, peper en tomatenpuree toevoegen.
Als dit goed gemengd is en weer op temperatuur is, de balletjes, olijven, pekelvlees, paddestoelen en laurier toevoegen.
Drie kwartier tot een uur zachtjes laten sudderen.

Streekgerecht uit Zuid-West Frankrijk.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug