Witloofgratin met waterkers en kip

witloof (2K)

  • 600 g kippenfilet
  • 12 stronkjes witloof
  • 12 sneetjes spek (gerookt)
  • 2 dl gevogeltefond
  • 1 dl melk (halfvol)
  • 25 g boter (bakboter)
  • 5 g suiker
  • 2 theel. maïszetmeel
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 bakje waterkers
  • 2 tomaten
  • 1 ei
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • keukengaren

Het witloof schoonmaken en de bittere kern verwijderen (niet te diep insnijden, de blaadjes mogen niet loskomen).
Het witloof onder deksel gedurende 6 minuten blancheren in water met een snuifje suiker en een klontje boter.
Het witloof afgieten en even laten afkoelen.
Het kookvocht bewaren.
Het kippenvlees door de gehaktmolen halen.
Het gehakt aanmaken met ei en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
Uitrollen tot een worst en in gelijke delen verdelen.
De oven voorverwarmen op 190 graden.
De bladeren van elk witloofstronkje voorzichtig één voor één naar buiten plooien (ze mogen niet loskomen).
De kern van het witloof verwijderen.
Het binnenste blad vullen met een deeltje gerold kippengehakt.
De bladeren stuk voor stuk weer naar binnen plooien.
Ten slotte een plakje spek om elk witloofstronkje rollen en het geheel vastbinden met keukengaren.
Een vuurvaste ovenschaal beboteren en de witloofstronkjes er naast elkaar in schikken.
De schaal gedurende 20 minuten in de hete oven schuiven.
Intussen de gevogeltefond met evenveel kookvocht van het witloof en een scheutje citroensap aan de kook brengen.
De saus binden met maïszetmeel dat opgelost werd in een scheutje melk.
De waterkers mixen in de rest van de melk en dit door de gebonden saus roeren.
Op smaak brengen met peper en zout en nog even doorwarmen zonder te koken.
De tomaten ontvellen, de pitjes verwijderen en in blokjes snijden.
Het gevulde witloof opdienen met een aardappel in de schil of gekookte aardappelen, de waterkerssaus en blokjes tomaat.

Bron: Het Recept Van De Week

Terug