Lamskroontje met gember en port

 

voor 8 personen

  • 60 cl kippenbouillon (tabletten)
  • 10 cl ketchup
  • 100 tomatenpuree
  • 2 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 2 stengel bleekselderij, kleingesneden
  • 10 cl port
  • 4 eetl. honing
  • 2 eetl. versgeraspte gember
  • 2 eetl. bruine saus
  • 2 eetl. balsamicoazijn
  • 2 eetl. Worcestershiresaus
  • 4 theel. chilipoeder
  • 4 theel. mosterdpoeder
  • 4 theel. lichtbruine basterdsuiker
  • 4 lamscarre's
  • 8 aardappelen (doré) niewe oogst

Doe alle ingrediénten, behalve de lamscarré, in een steelpan.
Breng aan de kook en laat 1 uur, af en toe roerend, onafgedekt sudderen tot de saus is ingedikt.
Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.
De saus kan drie dagen van tevoren worden gemaakt.
Bewaar hem in de koelkast.
Verdeel de lamscarre's in de helft en gril indirect op halfhoog vuur (kerntemperatuur 60 °C).
Bestrijk ze de laatste 2 minuten van de griltijd met de saus.
Haal de lamscarre's van de gril en laat ze 2 minuten rusten.
Warm intussen de resterende saus op en serveer die bij de lamscarré.
Hierbij serveren wij een aardappel met knoflooksaus.

Aanvulling

Natuurlijk kan je de lamscarrés ook in de oven bereiden. Wel goed bestrijken met de saus en ik zou ze op 180 °C in de oven bereiden, dan zijn ze rosé.
Of aanbraden in een pan en dan in de oven niet langer als 5 minuten, dan zijn ze nog mooi rosé.

Bron: Kookclub
Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug