Lamsbout met tijm en knoflook

voor 6 - 8 personen

  • 1 hele lamsbout (gigot) van ca. 2 kilo
  • 250 g boter
  • 10 gepelde knoflooktenen
  • 6 eetl. Cognac of armagnac
  • 1 ½ dl. rode port
  • 1 ½ dl lams - of kalfsbouillon
  • zout, peper en gedroogde tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 6 takjes tijm
  • 50 g zachte boter

Haal de blaadjes van de tijm en rozemarijn (bewaar de takjes) en meng ze met de zachte boter, 1 eetlepel Cognac, peper en zout.
Verwijder de bilpijp (of vraag de slager dit te doen)stop er een klont kruiden/Cognacboter, 3 takjes van de tijm en 1 takje van de rozemarijn en 4 knoflooktenen in, stop de bilpijp weer terug.
Maak in de lamsbout rondom 12 inkepingen van 1 cm breed en diep.
Stop in elke inkeping ½ knoflookteen en vul de opening met de kruiden/Cognacboter.
Wrijf de hele bout stevig in met zout, peper en gedroogde tijm en het restant van de kruiden/Cognacboter en laat hem afgedekt 3 uur op kamertemperatuur liggen.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Smelt de boter in een stevige braadpan en leg, zodra de boter bruin begint te worden, de lamsbout erin, braad de bout op middelhoog vuur rondom bruin.
Voeg de houtige takjes van rozemarijn en tijm toe.
Giet de Cognac in een verwarmde, grote opscheplepel (voor soep), steek het aan en giet het over het vlees.
Voeg port en bouillon toe, leg een hermetisch sluitend deksel op de pan en schuif hem 2 uur in de voorverwarmde oven, schakel de oventemperatuur terug naar 120 °C.
Neem de pan uit de oven, leg de bout op een voorverwarmde schaal, dek luchtig af met alumniumfolie en laat het vlees op een warme plaats rusten.
Deglaceer de pan met wat achtergehouden bouillon en laat even flink bruisen, zeef en laat tot de helft inkoken.
Snijd het vlees evenwijdig aan de bilpijp in plakken, schep een spiegel saus op goed voorverwarmde borden en leg het vlees er dakpansgewijs op.
Lepel er nog wat saus over en serveer met garnituur naar keuze en seizoen.
Oventijden en temperaturen verschillen per oven noteer daarom de eigen gegevens bij elk recept.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug