Lavash bij kaasfondue

  • 1 kg bloem
  • zout
  • suiker
  • 35 cl water
  • knoflook/peper naar smaak

Simpel brood, niet gerezen, lekker als basis bij andere gerechten.
Ik gebruik het als brood bij kaasfondue.
Het originele recept spreekt van 20 cl water bij 1 kg bloem, maar dan is het niet te kneden!
Verder hoef je volgens het originele recept maar 5 minuten te bakken, maar dan is het brood bij mij niet gaar.

Kneed alle ingrediënten tot een stevig deeg, rol dit uit tot lange dunne plakken en bak het ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 225 °C.

Fondue

Ik houd het grotendeels op een klassieke: gruyere en Emmentaler.
Door de kaasboer laten malen.
Ik doe er wat kruidenkaas doorheen, met droge Italiaanse witte wijn, en bind het met maizena.

Wat wij erbij eten:
• lavash*
• Turks brood
• kerstomaatjes
• komkommer
• seleriestengels
• een salade

* Lavash is een soort brood zonder deeg.

Bron: PM3 Receptensite

Aanvulling van Elske

Ik weet niet of je het verrassend vindt, maar wij hebben in Zwitserland eens kaasfondue 'l'amour' gegeten. Daar zaten verse groene pepertjes in. Sindsdien is dat steevast onze variant (ongeveer 1 el per portie van 2 personen toevoegen). Wij doen er ook wel eens wat Appenzeller door. In Zwitserland kregen we er een soort boerenbrood - in dobbelsteentjes gesneden - bij. Godenmaal. Zeker na een flinke bergwandeling. (Ze hadden nog meer kaasfondue varianten, maar die heb ik helaas niet 'opgeslagen'.)

Bij een eetcafé kreeg ik er eens het volgende bij:
• gekookte krieltjes
• gekookte broccoliroosjes
• kerstomaatjes
• champignons (hou ik zelf niet van, rauwe champignons)
• stokbrood

Ik zou de selderij-stengels eens gekookt proberen. En ik denk dat gekookte (of rauwe) venkel ook lekker is (net als veel soorten gekookte groenten die lekker zouden smaken in combinatie met kaas). En wij eten er zelf vaak ciabatta bij.

Terug