Stoomgebraden beenhammetjes

beenhammetjes (3K)

voor 8 personen
  • 2 beenhammetjes à 500 g (voorgegaard)
  • 7½ cl sinaasappelsap, vers geperst
  • 1 eetl. sojasaus
  • ½ eetl. donkere basterdsuiker
  • 1½ eetl. gembersiroop
  • 2 eetl. curryketchup
  • 10 kruidnagels
  • 1 kleine ui, in parten
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 winterwortel à 250 g
  • 1 appel (goudreinet) geschild, in stukken
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 dl slagroom
  • 3 eetl. koriander, fijngehakt
  • versgemalen peper

Meng het sinaasappelsap met de sojasaus, de suiker, de gembersiroop, de curryketchup en peper.
Steek kruidnagels in de hammetjes en schenk de marinade erover.
Laat ze minimaal 1 uur afgedekt staan en lepel er steeds marinade over.
Verwarm de oven voor tot 250 °C.
Schil de winter- en gemberwortel en snijd ze in plakjes.
Leg de ui, de wortels, de appel en het bouillontablet in een schaal en schenk er 1 liter heet water bij.
Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt.
Temper de oven tot 170 °C.
Braad de uitgelekte hammetjes op een rooster boven de schaal in ± 25 minuten bruin.
Laat ze buiten de oven afgedekt 10 minuten rusten.
Pureer de helft van de groente zonder gember met het stoomvocht.
Wrijf het door een zeef, voeg de slagroom toe en breng het aan de kook.
Voeg zout & peper toe.
Schep de koriander er door.
Serveer de hammetjes in plakken met de saus.
Lekker met aardappelkroketjes of rösti.

Tip

Dit gerecht kunt u ook van tevoren bereiden.

Bron: Vlees.nl

Terug