Vlaardingse ijzerkoekjes

  • 400 g bloem
  • 250 g boter
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • mespunt zout
  • mespunt kaneel
  • ijzerkoekjesvormpjes
  • ijzerkoekjesbakplaat

Meng alle ingrediënten en kneed ze tot een glad en stevig deeg.
Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een plak van iets minder dan 1 cm dik.
Steek het deeg uit met speciale ijzerkoekjes-vormpjes.
Verhit de ijzerkoekjes-bakplaat met de geruite zijde naar boven op de grootste gaspit tot hij goed heet is en leg hierop de uitgestoken koekjes.
Bak de koekjes aan beide kanten goudbruin en laat ze afkoelen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


IJzerkoekjes

Ze worden op een geribbeld ijzerplaatje gebakken, vandaar hun naam.

  • 250 g bloem
  • 125 g boter
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 1 theel. kaneel
  • snufje zout
  • 1 ei

Doe bloem t/m ei in een mengkom, kneed tot een egaal deeg.
Wikkel het in plasticfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
Kneed het nog eens goed door tot het soepel is, rol er een plak van 6 mm dikte van.
Steek er ovale plakjes uit van 7 bij 4,5 cm.
Verhit een koekenpan (of een geribbeld stalen plaatje) met enkele druppels olie tot de damp eraf slaat.
Bak de koekjes er om en om op: bruin van buiten maar nog wat 'rauw' van binnen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug