Merinque

voor 1 taart
Deeg:
  • 250 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 180 gram roomboter, in blokjes
  • 6 cl ijskoud water
Vulling:
  • 4 eieren
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 12½ cl slagroom
  • 5 cl versgeperst sinaasappelsap
  • 5 cl versgeperst citroensap
  • rasp van 3 sinaasappels (indien niet biologisch, GOED wassen)
  • handvol basilicumblaadjes, zeer fijn gehakt
Merinque:
  • 50 gram witte basterdsuiker
Extra:
  • bakblik van 24 cm doorsnee, plastikfolie en eventueel bakpapier.

Meng voor het deeg bloem, suiker en zout.
Kneed de boter er met je vingertoppen doorheen tot een kruimelig deeg ontstaat.
Voeg net zoveel water toe tot een stevig, soepel deeg ontstaat.
Vorm een bal van het deeg, doe er plastikfolie omheen en leg 30 minuten in de koelkast.

Maak intussen de vulling:
Roer eieren en suiker los in een kom.
Voeg room, sap, citroenrasp en basilicum toe en klop goed door.
Bekleed een springvorm met bakpapier, of vet goed in.
Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht.
Bekleed het bakblik met het deeg. Giet de vulling erin en bak circa 45 minuten op 180 °C.
Laat afkoelen.

Maak intussen de merinque:
Klop eiwitten in een brandschone kom superstijf met de suiker.
Schep de metinque in een hoge berg op de afgekoelde taart, het moet er een beetje slordig uitzien.
Zet de tart nog 10 minuten in een hete (240 °C) oven.
Laat afkoelen en serveer.

Elise

Terug