Kalfsoesters met appelsaus en hartig gevulde appel

voor 10 personen

  • 20 kalfsoestertjes (1½ cm dik en ca 50 g)
  • 10 grote zoetzure appels
  • 5 sjalotten
  • 75 g knolselderij
  • 10 grote champignons
  • 750 g stevige afkokende aardappelen
  • 50 g gepelde walnoten
  • 125 g boter
  • 75 g braadboter
  • 3 eetl. bloem
  • 2½ dl kalfsfond
  • 2½ dl appelsap
  • 2 eetl. groene pepertjes
  • 1 theel. rozemarijnpoeder
  • zout
  • peper

Hak de walnoten grof.
Verwarm de oven op 200 °C.
Snipper sjalotten, knolselderij en champignons en fruit ze samen in 1 eetlepel boter.
Roer de noten en groene pepers erdoor en breng eventueel op smaak met zout.
Boor de klokhuizen uit de appels en vul ze met het groente mengsel.
Verpak ze een voor een in alu-folie.
Bak de appels 40 minuten in de oven en verwarm tegelijk de schaal voor het warm houden van de kalfsoesters in de oven.
Snijd de geschilde aardappelen in plakken en dep ze droog met keukenpapier.
Bak de aardappelen in 2 eetlepels boter goudbruin.
Breng ze op smaak met wat zout en rozemarijn en hou ze daarna op een bord in de oven warm.
Bak de kalfsoesters in de braadboter 2 à 3 minuten aan elke kant en bestrooi ze met zout & peper.
Hou ze daarna warm in de ovenschaal.
Laat wat braadvet in de pan achter en roer de bloem hierdoor.
Laat hem bruin kleuren en roer dan de kalfsfond en het appelsap erdoor.
Laat even doorkoken en breng op smaak met peper en zout.

Opmerking

Verdeel de kalfsoesters over voorverwarmde borden, en leg wat aardappelschijfjes ernaast.
Zet een uitgepakte appel op elk bord en giet wat saus over het vlees.

Bron: Kookclub
Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug