Ossobucco in de slowcooker

ossobucco_slowcooker (5K)

  • 125 g gewone bloem
  • 2 kalfs ossobucco (ongeveer 300 g per stuk)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetl. ongezouten boter
  • 125 cl droge witte wijn
  • 1 groot blik tomatenblokjes
  • 180 cl kippefond (dat is niet hetzelfde als een bouillonblokje oplossen, een bouillonblokje bevat immers veel en veel meer zout)
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 1 middelgrote wortel, geschild en in dunne schijfjes gesneden
  • 1 stengel selder, in blokjes gesneden
  • 5 takjes verse tijm
    • voor de gremolata
  • 3 eetl. fijngesneden platte peterselie
  • 1 eetl. citroenzeste
  • 1 grote teen knoflook, fijngesneden of geperst

Doe de bloem in een wijd plat bord.
Bestrooi de ossobucco's met zout en zwarte peper.
Dompel het vlees in de bloem zodat elk plekje bedekt is met een laagje bloem.
‘Flapper’ het vlees even heen en weer terwijl je er lichtjes op klopt.
Op die manier zal het teveel aan bloem eraf vallen.
Verhit een gewone braadpan zonder anti-aanbaklaag – we willen immers dat het lichtjes gaat aanbakken.
Voeg de boter toe en wacht tot hij gaat schuimen.
Voeg het vlees toe en laat gedurende ongeveer 7 minuten bakken.
Draai het vlees om en laat nogmaals 7 minuten de andere kant bakken.
Leg het vlees in de slowcooker.
Giet de wijn in de braadpan en 'krab' de aanbakseltjes los.
Laat de wijn ongeveer 2 minuten uitdampen en voeg ze dan bij het vlees in de slowcooker.
Voeg de tomatenblokes, de kippefon, de fijngesnipperde ui, de wortelblokjes, selder en tijmtakjes toe.
Zet het deksel erop en zet op LAAG, gedurende 8 uur.
Het vlees zal heel zacht zijn en bijna van het bot vallen.
En dat is wat we willen.
Haal de ossobucco’s uit de slowcooker en leg ze in een kom.
Bedek met een deksel of met een folie om ze warm te houden.
We gaan nu immers de saus afwerken.
Giet de saus in een pan of sauspan.
Laat op middelhoog vuur sudderen tot je nog ongeveer 2 cups overhebt.
Dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren.
Kruid af met peper en zout naar smaak.
De gremolata kan je best een paar uur op voorhand maken, maar een last minute versie is ook nog te doen.

Hoe te serveren?

Wil je 100% klassiek gaan, serveer er dan een Risotto alla Milanese (Risotto met Parmezaan & saffraan) bij.

Bron: Anne Verberckmoes
Gepubliceerd door: Hungry Feelings

Terug