Spinazietulband met hartige vulling

hoofdgerecht voor ruim 8 personen
  • 6 eieren
  • 300 gram ± 3-4 middelgrote aardappels
  • zout
  • 3 eetl. boter
  • 1 dl. melk
  • 2 middelgrote uien
  • 200 gram kruidnagelkaas
  • 100 gram ongezouten noten
  • 2 eetl. paneermeel om tulband te bestrooien
  • 750 gram spinazie
  • 200 gram verse geraspte kaas
  • zout & peper naar eigen smaak
  • 1 tulbandvorm van 1 liter

Aardappelen schillen ,wassen en in weinig water koken.
Afgieten en een fijne puree maken.
Spinazie schoonmaken goed laten uitlekken (erg belangrijk) en zeer fijn hakken.
Boven een kom 6 eieren splitsen,en de eiwitten schuimig kloppen, zet het schuim even in de koelkast.
Meng de 3 eetlepels boter, melk en het eigeel samen met de fijn gesneden spinazie goed door elkaar en roer dit door de puree.
Pel de uien en snij ze in kleine stukjes, bak ze lichtbruin in een koekenpan.
Snij de kruidnagelkaas ondertussen in kleine blokjes en schep dit samen met de gebakken ui en geraspte kaas door het puree mengsel.
Hak ook de noten fijn en bak ze even in het vet van de gebakken uien.
Vet de tulbandvorm in en bestrooi deze met paneermeel.
Verwarm de oven op 220 °C .
Breng alles op smaak met zout & peper.
Schep het geklopte eiwitschuim door het geheel en vul de tulbandvorm.
Bak de spinaziekruidentulband in ± 50 minuten.
Laat na het bakken even rusten om het inzakken tegen te gaan.
Stort de tulband op een mooie schaal en serveer warm.

Carolina Verhoeven, Culinair Historisch Kookmuseum, gepubliceerd via Teleac

Terug