Imam Bayildi
Flauwgevallen Imam

  • 4 kleine aubergines
  • 2 grote uien
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 dessertlepels rozijnen of krenten
  • 2 dessertlepels pijnboompitten
  • 2 takjes peterselie
  • 2 takjes dille
  • 3 tomaten
  • ½ l olijfolie
  • 1 glas water
  • zout

Alle groenten wassen.
Maak met een scherp keukenmes of dunschiller over de hele lengte van de aubergines 4 lijnen.
Snijd met de punt van het mes een inkeping over de hele lengte.
Leg ze in een diepe schaal, strooi er veel zout overheen en vul met water tot de aubergines onder water staan.
Laat ze ongeveer 15 minuten liggen.
Snijd ui, paprika en knoflook klein, gooi ze in een pan met 0,15 liter olijfolie, bak ze tot ze glazig zijn.
Snijd 4 plakjes van een tomaat en leg deze apart.
De rest van de tomaten klein snijden en even meebakken met het mengsel.
Snijd peterselie en dille fijn, leg de helft apart en bak de andere helft mee.
Voeg nu rozijnen en pijnboompitten toe.
Na een paar minuten de pan van het vuur halen en een beetje laten af koelen .
Doe de rest van de olijfolie in een pan en dit op het vuur verhitten voor het frituren van de aubergines.
Haal de aubergines uit het zoute water, droog ze met een theedoek of met keukenpapier.
Frituur de aubergines tot ze gaar zijn.
Leg de aubergines in een ovenschaal, maak met een lepel een kuiltje in het open gesneden deel, vul de aubergines met het gebakken mengsel.
Sluit elke aubergine af met een plakje tomaat, strooi een mix van de achtergehouden peterselie en dille eroverheen, voeg een glas water toe.
Doe de schaal in een voorverwarmde oven (tot ongeveer 180 °C) en zet het gerecht er 20 minuten in.
Het gerecht kan zowel warm als afgekoeld worden geserveerd met pilav en cacik.

Mahmut Atasever, gepubliceerd via Teleac

Terug