Bigos

Pools eenpansgerecht

  • 8 aardappelen
  • 1 pak zuurkool van 500 g
  • 1 wittekool
  • 1 winterpeen
  • 1 kilo varkensvlees (of wat je zelf het lekkerst vindt)
  • 1 stuk zuurkoolspek zonder zwoerd (225 g)
  • 2 eetl. boter
  • 100 g kastanjechampignons
  • half (klein) blikje tomatenpuree
  • 6 laurierbladeren
  • karwijzaad/kummel (plm. 15 zaadjes)
  • zwarte peper
  • paprikapoeder
  • marjolein
  • snufje zout
  • (eventueel 2 uien, mits het gerecht in een grote pan gemaakt wordt, anders gaat de ui teveel overheersen)

Laat de zuurkool uitlekken, doe de zuurkool in een pan en zet deze op een matig vuur.
Snijd de wittekool in reepjes en roer deze door de zuurkool.
Snijd de winterpeen in blokjes en voeg deze ook toe aan de kool.
Let op: laat het geheel niet uitdrogen, gooi regelmatig wat water bij het gerecht!
Voeg de tomatenpuree toe.
Roer de 3 laurierbladeren en de karwijzaadjes door het gerecht.
Breng het geheel ook vast op smaak met flink wat gemalen peper, een snufje zout en wat paprikapoeder.
Als het gerecht een half uurtje op staat kan het vlees toegevoegd worden.
Snij het varkensvlees in kleine blokjes.
In een aparte pan het vlees aanbakken in boter of olie.
(en eventueel de 2 uien in kleine reepjes gesneden)
Voeg het gebakken vlees (en ui) toe aan het gerecht.
Voeg na nog een half uur de kastanjechampignons toe.
Laat het geheel nog een uur sudderen.
Dien het gerecht op met gekookte aardappelen.

Alberto Althoff, gepubliceerd via Teleac

Terug