Gesmoorde kalfskoteletten met aardappelen
Côtes de veau champvallon, gratinées

voor 2 personen

  • 60 g geblancheerde reepjes ontbijtspek
  • 1,5 eetl. olijfolie
  • 2 kalfskoteletten van ongeveer 2 cm dik
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • peper en zout
  • 1 theel. tijm
  • 400 geschilde stevige aardappelen, in plakken van ½ cm
  • 3 eetl peterselie, grof gehakt
  • ½ glas droge witte wijn
  • ⅛ l kalfs- of kippenfond of bouillon
  • 20 g broodkruim
  • 25 g gruyere, fijn geraspt

Kook de aardappelplakken 5 minuten in een bodempje water.
Giet ze af en laat uitdampen.
Doe de olie in een koekenpan en bak de spekreepjews zachtjes uit.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
Bak in het overgebleven vet de koteletten 3-4 minuten aan iedere kant.
Haal het vlees eruit en roer nu de uitjes en de knoflook door het vet.
Laat ze, met een deksel erop in 10 minuten zacht worden.
Schep nu ook de uitjes en de knoflook uit de pan en zet apart.
Bewaar het vet dat overblijft. (Bij mij bleef er niks over)
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bestrooi het kalfsvlees met zout, peper en tijm en leg ze in een laag in een braadpan, samen met de uitjes en de helft van de uitgebakken spekblokjes.
Leg de aardappelplakken op het vlees en bestrooi iedere laag met peper, zout en perselie (niet teveel zout).
Schenk de wijn en fond of bouillon erbij.
Schep het resterende bakvet over de aardappelen of leg er wat klontjes boter op.
Strooi de overgebleven spekblokjes over de aardappelen en breng het geheel op het vuur tegen de kook aan.
Leg een laag folie over de schotel, doe het deksel op de pan en zet hem in het midden van de oven.
Laat een uur smoren.
Haal de pan eruit en verwarm de oven tot 220 °C.
Heb je een oven met grill erbij dan kan ook de grill aan.
Proef het smoorvocht en breng zonodig op smaak.
Vermeng het broodkruim en de kaas en strooi het over de schotel.
Bedruip een beetje met het smoorvocht.
Zet de pan nu bovenin de oven, tot de bovenkant mooi bruin wordt, dit duurt 10 - 15 minuten.
Wij aten dit met een groene salade erbij, maar je kunt er ook brocoli of boontjes bijdoen.

Het recept komt uit het kookboek "De Kunst van het Koken" van Julia Child e.a., ik heb het wel een beetje aangepast.

Wendy

Terug