Warme aardappelsalade met spek en walnoten

lunchgerecht voor 6 personen
  • 750 g grote, vastkokende aardappelen, geschild
  • zout
  • 150 g walnoten, licht geroosterd, grof gehakt
  • 200 g reepjes doorregen rookspek
  • 3 eetl. sherry-azijn
  • peper
  • enkele druppels vloeibare honing
  • 3 eetl. notenolie
  • mespunt Dijonmosterd
  • 6 grote slabladeren, gewassen, gedroogd
  • 6 hardgekookte eieren, gepeld, gehalveerd
  • fijngehakte bieslook

Snijd de aardappelen in blokjes van ca. ½ cm² of koop kant en klare aardappelblokjes.
Zet de blokjes op met ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd.
Laat ze 6 minuten koken en vervolgens op een zeef uitlekken.
Bak de spekblokjes op zacht vuur uit en laat ze uitlekken, vang het vet op en maak de pan schoon.
Schenk 3 eetlepels spekvet terug in de pan (gebruik de rest voor een ander gerecht (stamppot boerenkool bijv.).
Voeg de sherryazijn en 2 theelepels water toe, breng aan de kook.
Voeg peper en honing toe.
Roer alles krachtig door.
Neem het pannetje van de warmtebron.
Klop de olie en de mosterd er door, proef of er zout bij moet (het spek is ook al zout).
Leg de aardappelblokjes, uitgebakken spekjes en de helft van de noten in een voorverwarmde kom.
Schenk de warme dressing er over, voeg gehakte bieslook toe en schep alles enkele malen om.

Presentatie:
Leg op elk bordje een slablad, verdeel de salade hierover, leg bovenop 2 halve eieren en garneer met de rest van de noten.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug