Uitjes met gember

  • 600 g zilveruitjes of kleine sjalotjes, schoongemaakt
  • 4 eetl. arachideolie
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 4 eetl. grof geraspte verse gemberwortel
  • 1 ½ eetl. sambal oelek
  • 2 eetl. gembersiroop
  • 1 eetl. limoensap
  • 2 eetl. zoete Indonesische sojasaus (ketjap manis)
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
  • eventueel gulah Jawa of bruine basterdsuiker

Verhit een wok en laat de olie er in rondwalsen.
Voeg de knoflookplakjes toe en laat ze zolang zachtjes fruiten tot ze goudbruin zien.
Neem ze met een schuimspaan uit de hete olie.
Fruit hierna de uitjes zolang in de knoflookolie tot ze wat kleur beginnen te krijgen.
Schep de geraspte gemberwortel en sambal oelek erdoor.
Voeg onmiddellijk daarna 2 dl kokend water, gembersiroop, limoensap en sojasaus toe.
Laat alles zolang zachtjes koken tot door het indampen vrijwel al het vocht uit de wok is verdwenen en de uitjes zacht zijn geworden.
Voeg eventueel nog wat zout, peper en gulah Jawa of bruine basterdsuiker toe.
Laat de uitjes 1 - 3 dagen rusten in de koelkast en warm ze vlak voor gebruik op, dat komt de smaak ten goede.

Receptuur: onbekend Indisch Pension, Statenkwartier, Den Haag
Gepubliceerd door: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug