Moussaka

de klassieke

moussaka (1K)

  • 1 grote aubergine
  • 500 g aardappelen
  • zout
  • peper
  • 12 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. rozemarijn
  • 400 g tomaten
  • 150 g uien
  • 2 knoflooktenen
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 eetl. tijm (fijn gehakt)
  • 7 eieren
  • 10 cl melk

De aubergine in ½ cm dikke schijven snijden, zouten en 20 minuten laten intrekken.
Aardappelen schillen en in 2 - 3 cm dunnen schijven snijden.
Een ronde ovenschaal (20 cm, 8 cm hoog) met eetlepels olijfolie aanstrijken.
De aardappelschijven gelijkmatig op de bodem verdelen en met zout & peper en een eetlepel rozemarijn bestrooien.
De ovenschaal in het midden van een voorverwamde oven zetten en op 200 °C in 25 minuten garen.
De tomaten ontvellen en in ½ dikke schijven snijden.
Ui en knoflook in kleine blokjes snijden.
Vijf eetlepels olijfolie verhitten, het gehakt daarin onder voortdurend roeren lichtbruin braden.
Ui en knoflook toevoegen en glazig aanzweten.
Met zout & peper bestrooien.
De tijm toevoegen en het gehakt over de aardappelen verdelen.
De aubergineschijven met keukenpapier droogdeppen.
De resterende olijfolie verhitten en de aubergines aan beide kanten licht aanbraden.
Daarna de aubergineschijven en de tomaten dakpansgewijs om en om op het gehakt verdelen.
Met de resterende rozemarijn en zout & peper bestrooien.
Eieren en melk door elkaar roeren (staafmixer), zout & peper toevoegen en over de moussaka gieten.
De ovenschaal in het midden van een voorverwamde oven bij 200 °C in 20 - 35 minuten goudbruin bakken.

Recept van Johann Lafer

Terug