Mediterrane witte bonenpot

  • 350 g witte bonen, nachtje geweekt
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 rode peper
  • 1 groene peper
  • 2 uien, kleingesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 1 bouquet garni
  • 2 eetl. peterselie, gehakt
  • 50 g zwarte olijven, gehalveerd en ontpit
  • 1 theel. majoraan, gehakt
  • zout
  • peper

Giet het weekwater weg en doe de bonen in een steelpan en bedek ze met koud water.
Breng ze daarna aan de kook en kook voor ca. 10 minuten.
Giet het kookvocht af en bewaar het apart.
Dek de pan af en laat het sudderen voor 1 - 1¼ uur totdat ze bijna zacht zijn.
Doe een mespuntje zout tegen het eind van de kooktijd.
Verhit de olie in een koekenpan, voeg de uien toe en bak ze totdat ze zacht zijn.
Voeg de pepers en knoflook toe en bak ze zachtjes voor 10 minuten.
Voeg de tomaten met het sap toe, de tomatenpuree, kruiden, bonen en het bewaarde kookvocht.
Breng op smaak met zout & peper.
Doe de deksel op de pan laat het voor 45 minuten sudderen.
Doe vijf minuten voor het einde van de kooktijd de peterselie en de olijven erbij.
Verwijder het bouquet garni en serveer.

Tip
Een bouquet garni is gemakkelijk zelf te maken.
Bind eenvoudigweg een aantal takjes of wat je dan ook hebt aan kruiden tesamen, bijvoorbeeld peterselie, tijm, rozemarijn, bieslook etc.

Terug