Zwarte boontjes met bacon en chorizo

  • 250 gram zwarte boontjes (frijoles negros)
  • 1 dessertlepel komijnzaad
  • 1 dessertlepel korianderzaad
  • 1 gedroogd chilipepertje, ragfijn gehakt
  • 1 knoflookteen, gesnipperd
  • 1 grote sjalot, gesnipperd
  • steeltjes van een bosje bladpeterselie) met keukentouw samengebonden
  • steeltjes van een bosje koriander )
  • 6 eetl. extra maagdelijke olijfolie
  • zout, naar smaak (chorizo en bacon zijn ook al zout)
  • peper
  • 8 kleine of 4 grote chorizoworstjes, in stukjes van 2 cm gesneden.
  • 2 plakken bacon van 1 cm dik, in repen gesneden

Week de boontjes een nacht in royaal koud water.
Giet dat weg en zet de bonen volledig onder vers water in een (bij voorkeur gietijzeren) pan met een dikke bodem en goed sluitend deksel.
Voeg 4 eetlepels olijfolie toe en alle ingrediënten behalve zout & peper.
Leg de repen bacon en de chorizoworstjes op de bonen en breng alles afgesloten op zacht vuur aan de kook, laat 50-60 minuten pruttelen.
Het water moet (bijna) geheel verkookt zijn, de olijfolie zorgt ervoor dat de bonen niet aankoeken aan de bodem.
Vis het bosje steeltjes er uit.
Schep alles voorzichtig om zodat het goed gemengd wordt en sprenkel de resterende olijfolie over de boontjes, geef een paar draaien aan de pepermolen en proef of er zout bij moet.
Serveer met gekookte (wilde) rijst of pasta.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug