Gegratineerde boerenkool met rookworst

boerenkool (2K)

  • 1 rookworst (à 250 g, in plakjes)
  • 1½ kg aardappels (geschild en in stukjes)
  • 30 cl melk
  • 75 g boter
  • 750 g boerenkool (grof gesneden)
  • 4 tomaten (in blokjes)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 100 g geraspte kaas (belegen)
  • zout
  • peper (versgemalen)
  • een ovenschaal inhoud ca. 2½ l

Kook de aardappels in een pan met een bodem water en zout afgedekt in ca. 25 minuten gaar.
Verwarm intussen de ovengrill voor.
Smelt 50 gram boter in een pan en smoor hierin de boerenkool met tomaat, zout & peper afgedekt ca. 10 minuten op zacht vuur.
Verwarm melk met de overige boter in een steelpan.
Giet na ca. 25 minuten de aardappels af, stamp de aardappels met een pureestamper tot puree en roer de warme melk door de puree.
Roer het ei door de warme aardappelpuree.
Schep tenslotte de boerenkool met tomaat door de aardappelpuree.
Breng de boerenkoolstamppot op smaak met zout & peper.
Schep de helft van de stamppot op de bodem van de ovenschaal.
Verdeel de plakjes rookworst over de stamppot.
Schep de overige stamppot over de rookworst.
Strooi de geraspte kaas over de boerenkoolschotel en laat deze onder de ovengrill gratineren tot het gerecht een bruin korstje heeft.

Bron: Vlees.nl

Terug