Griekse moussaka

  • 1 ui
  • 2 knoflookteenijes
  • 4 eetl. olijfolie
  • 500 g tomaten, ontveld
  • 500 g lams- en rundergehakt
  • 1 dl rode wijn
  • 2 theel. koekkruiden
  • 2 theel. Italiaanse kruiden
  • zout & peper
  • 1 grote aubergine
  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 2 eieren
  • 15 cl volle yoghurt
  • 7½ cl melk
  • 100 g geraspte Goudse kaas

Pel en snipperen de ui en knoflook.
Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak het gehakt al omscheppend rul.
Bak de ui en knoflook 2 minuten mee.
Schep de tomaat, wijn, kruiden erdoor en voeg het zout & peper naar smaak toe.
Laat het geheel 30 minuten zachtjes sudderen tot er een dikke saus ontstaat.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de aubergine in dunne plakken, bestrooi ze met zout en laat ze 15 minuten liggen.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Kook ze in weinig water met wat zout in 5 minuten beetgaar.
Laat ze in een vergiet uitlekken.
Verhit een grillpan gloeiend heet.
Dep de aubergineplakken met keukenpapier droog en bestrijk ze met de rest van de olie.
Rooster de aubergine in de grilipan mooi bruin.
Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelen en aubergine over de bodem.
Strijk de gehaktsaus erover uit en leg hierop de rest van de aardappelen en aubergine.
Klop in een kom de eieren los met de yoghurt, melk en kaas en strijk dit mengsel over de schotel uit.
Bak de moussaka in het midden van de oven in 40 minuten goudbruin en gaar.
Laat de schaal uit de oven 10 minuten staan.
Lekker met een tomatensalade met uiringen.

Bron: "Hallo Online"

Terug