Witloof au gratin

voor 2 personen

  • 4 witloof
  • 4 sneden ham
  • teenje knoflook
  • water
  • bloem
  • 20 en 50 g boter
  • 150 g geraspte gruyère
  • muskaatnoot
  • aardappelpurée

4 stuks witloof, middelmatige grootte, garen in een klein beetje water en bruinen in een eetlepel boter.
1 teenje knoflook fijnhakken en bij het witloof doen zodra deze warm worden.
Peper en zout naar smaak.
Zodra ze gaar zijn zeker een uur laten uitlekken.
Vocht bewaren voor de saus.

Saus:
Witte saus. Ongeveer 50 gram boter smelten, 2 eetlepels bloem naast het vuur doorheen mengen met het kookvocht (ongv. 15 cl), terug op het vuur en evenveel melk al roerend en goed mengend toevoegen.
Wanneer de saus mooi glad (onctueux) is geworden 100 gram geraspte gruyère toevoegen, peper & zout naar smaak, en flink wat vers geraspte muscaatnoot.
Het witloof elk in een snee (schouder)ham wikkelen en in een vuurvaste schotel leggen de saus erover en met de rest van de geraspte kaas bestrooien.
De schotel ongeveer 15 minuten in de(onze)oven voorverwarmd op 200 °C een bruin korstje laten vormen.
Serveren met aardappel purée.

(Ik doe de purée al bij het witloof in de oven, lekker doordrenkt van de saus.)

Donpablo

Terug