Moussaka van Tonny

  • 2 dl olijfolie
  • 500 g aardappelen, geschild en in plakken gesneden
  • 2 grote aubergines, in plakken gesneden
  • 25 g boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 500 g gehakt naar keuze
  • 3 tomaten, ontveld, ontzield en in stukken gesneden
  • 2 eetl. fijngehakte bladpeterselie
  • 1 theel. oregano
  • zout, peper
    • voor de saus:
  • 35 g boter
  • 35 g bloem
  • 2 ½ dl melk
  • 2 ½ dl kippenbouillon
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 2 eieren
  • zout & peper

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Verhit een gedeelte van de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de plakjes aardappel zachtjes bijna gaar en aan beide kanten lichtbruin.
Schep ze op een warm bord.
Voeg wat olie aan de pan toe en bak de plakken aubergine aan weerskanten lichtbruin.
Houd de plakken gebakken groente en aardappelen apart.
Verhit de boter in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui en het uitgeperste teentje knoflook 3 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak dit onder voortdurend omscheppen lichtbruin en rul.
Voeg de stukjes tomaat, de fijngehakte peterselie, de oregano en wat zou een peper toe.
Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 20 minuten zachtjes sudderen.
Maak de saus: smelt de boter in een pan en roer er de bloem door.
Voeg onder voortduren roeren beetje bij beetje de melk en bouillon toe tot een gebonden saus is ontstaan.
Roer 50 gram van de geraspte kaas door de saus.
Neem de pan van het vuur.
Klop de eieren door de saus en breng op smaak met zout & peper.
Leg in een ovenvaste schaal laag om laag de plakken gebakken aardappel, de helft van het gehaktmengsel, de plakken gebakken aubergine en de rest van het gehaktmengsel.
Schenk de kaassaus over de inhoud van de ovenschaal en bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas.
Bak de moussaka circa 45 minuten in de voorverwarmde oven tot een mooi bruin korstje is ontstaan.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug