De ultieme thuispizza

    • deeg:
  • 650 g patentbloem
    (óf, beter, 325 + 325 g meel van harde tarwe uit de Italiaanse winkels)
  • circa 3,5 dl water
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 afgestreken eetl. zout
  • ½ zakje gedroogde gist
    • beleg:
  • 1 blik gepelde tomaten
  • mozzarella in stukjes of plakjes
  • ansjovisfilets
  • olijven
  • ham
  • artisjokharten
  • dunne flinters ui
  • paprika
  • salami
  • enzovoorts

Meng het meel met 3,5 dl water, de gist, zout en olie en kneed flink lang door, zeg 10 minuten.
Gebruik meer water als er niet door te komen is, iets meer bloem als het te veel plakt.
Laat een uur afgedekt rusten.
Maak tomatensaus door de tomaten met de staafmixer te pureren en er zout door te doen.
Stook je oven zo hoog mogelijk op, met een bakplaat in het midden.
250 °C is het minimum, 300 is beter.
Verdeel het deeg in 8 stukken.
Kneed een stuk even door, druk het plat en rol uit tot zeer dun.
Bestuif onderwijl het blad en het deeg met bloem om plakken te voorkomen.
De pizza wordt ongeveer zo groot als een bord.
Leg op een stuk bakpapier.
Verdeel er 3 eetlepels tomaat over en als je wilt kaas, geraspt, of mozzarella.
Beleg met wat je wil (zeer lekker: alleen olijfolie, ui en oregano, geen tomaat of kaas).
Pak het papier op en vlij het op de plaat in de oven.
Bak tot de randen hier en daar zwartig zijn; dat duurt maar 3 - 5 minuten.
Haal eruit (laat de bakplaat in de oven), verdeel, eet en maak dan pas de volgende pizza.

Bron: Onno Kleyn

Terug