Sukadelapjes met een stamppotje van paksoi

  • 4 sukadelapjes van 150 g
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • boter
  • ½ l runderbouillon
  • 1 ½ dl rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theel. tijm
  • 1 theel. rozemarijn
  • zout & peper
  • 1 kg aardappelen
  • 1 flinke struik paksoi
  • 100 g magere spekreepjes
  • ½ dl room
  • 50 g boter
  • 1 theel. kerriepoeder

Wrijf het vlees in met zout & peper en laat het in 2 uur op kamertemperatuur komen.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Verhit een klont boter in een braadpan en bak daarin het vlees om en om bruin.
Bak op laag vuur de snippers ui en knoflook twee minuten mee.
Giet de bouillon en de wijn erbij en zoveel warm water dat het vlees net onderstaat.
Doe, als het vocht kookt de laurierblaadjes, tijm en rozemarijn erbij.
Leg het deksel op de pan en laat het vlees ca. 2 uur zachtjes sudderen.
Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan, zeef de jus en kook deze in tot de helft.
Leg het vlees weer in de jus.
Schil de aardappelen, kook ze gaar en stoom ze droog.
Snijd het witte deel van de paksoi in smalle repen en het groen ragfijn.
Verhit een klontje boter in koekenpan, bak daarin de spekjes uit en voeg de repen paksoi toe bak ze in 6 minuten beetgaar.
Roer kerriepoeder en de groene paksoireepjes erdoor en doe het vuur uit.
Verwarm de room en smelt hierin de boter.
Pureer de aardappelen.
Roer het room/botermengsel er met kleine beetjes tegelijk door en roer tot slot het paksoi-spekmengsel door de puree.
Breng op smaak met zout & peper.
Verdeel het stamppotje over 4 voorverwarmde borden.
Schenk er een paar lepels jus over, leg de sukadelapjes op de stamppot en lepel ook daar nog wat jus over.
Serveer meteen.

Paksoi is lekker in een stamppotje bij vis of bijv. een sukadelapje.
Het witte deel in stukjes en het groen in smalle reepjes snijden, witte deel 5 minuten koken in wat bouillon, de groene reepjes aan de klare puree toevoegen.

Dit is een vertaald/beproefd recept van Ching He-Huang (Ching's kitchen).
Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug