Gebakken sardienen met chermoula

  • 12 panklare sardientjes (van circa 16 cm grootte),
    afgespoeld en drooggedept
  • arachideolie

    • voor de chermoula
  • ½ bosje korianderblaadjes *
  • ¼ bosje basilicumblaadjes *
  • ½ bosje bladpeterselie-blaadjes *
  • 3 takjes gembermuntblaadjes *
  • 1 plukje saffraandraadjes
  • 3 sjalotjes, in stukjes gesneden
  • 5 teentjes knoflook, doorgesneden
  • 2 eetl. limoensap
  • 1½ dl goede olijfolie, ongeveer
  • 5 gedroogde tomaten, liefst uit eigen oven
  • 1 klein pepertje (rawit)
  • 1 eetl. komijnzaad (djinten)
  • 1 eetl. korianderzaad
  • zeezout, peper

* Bewaar de stelen voor andere gerechten

Rooster koriander- en komijnzaden in een droge koekenpan tot ze springen.
Doe alle ingrediënten, uitgezonderd de olie, in de keukenmachine en pureer ze.
Giet in een dun straaltje de olie erbij tot een glad mengsel is ontstaan, breng op smaak met zout en peper.
Smeer wat chermoula in de buikholte van de visjes.
Steek de buikwanden vast met in water geweekte cocktailprikkers.
Verhit een flinke laag arachideolie in een koekenpan en bak de sardienen enkele minuten aan weerszijden tot de huid bruin begint te kleuren en het vlees gaar is.
Serveer met Marokkaanse brood, een schaal couscous en een salade met ui, tomaten, olijven en feta.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug