Wereld(winkel)rijst

gekruide rijst met ananas en dressing van 3 soorten olie

  • 400 g rijst
  • zout
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kardamon
  • ½ theel. sereh
  • 1 eetl. kerriepoeder
  • 1 theel. komijnzaad
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd of geperst
  • 2 blikjes ananas, uitgelekt, sap bewaren
  • deze oliesoorten worden als set verkocht
    • 1 eetlepel piri piri-olie
    • 4 eetlepels avocado-olie
    • 8 eetlepels druivenpit-olie
    • 3 eetlepels citroen-azijn
    • knoflook-peterselie zout
  • 1 bosje vers korianderblad, fijngesneden
  • korianderstelen, samengebonden
    (stukje wit breikatoen of keukentouw)
  • 8 scharreleitjes, halfhard gekookt, gehalveerd

Houd 2 eetlepels ananassap apart.
Verhit 2 eetlepels druivenpit-olie en fruit hierin zachtjes sjalot en knoflook.
Voeg ananas, kerrie- en komijnzaad toe en bak dit 5 minuten mee.
Blus af met de rest van het ananassap en laat op middelhoog vuur inkoken tot de helft, doe het vuur uit.
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing maar voeg aan het kookwater toe: zout de korianderstelen, kaneelstokje, kardamon en sereh.
Verwijder kaneelstokje, kardamon en korianderstelen uit de gare rijst.
Klop een dressing van azijn, ananassap, snuf zout en de oliesoorten.
Schep eerst het ananas-kruidenmengsel door de (warme) rijst.
Vervolgens de dressing en tenslotte het korianderblad, houd hiervan wat apart voor garnering.

Presentatie
Schep de rijst op voorverwarmde borden en leg in het midden, als een bloem, 4 halve eitjes.
Strooi er knoflook/peterseliezout en koriander over en serveer meteen.
Dit gerecht kan ook koud, als salade worden gegeten.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug