‘Daube’ in rode wijn

daube2 (1K)

  • 1 kg Meritus-bavette of heuplap
  • 4 dl rund- of kalfsfond
  • 125 g spek
  • 500 g champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 2 flinke uien
  • 1 fles goede rode wijn
  • 1 dl Cognac
  • 1 sinaasappel
  • enkele takjes tijm, laurierblad
  • peper en zout
  • boter

Snijd het vlees in niet te kleine blokjes.
Snipper de ui en snijd het spek in reepjes.
Laat een goede klont boter heet worden in de braadpan en bak het vlees, de ui en het spek op hoog vuur rondom aan.
Flambeer met Cognac en voeg de gesnipperde knoflookteen, rode wijn en fond toe.
Kruid met peper en zout en breng aan de kook.
Schil de sinaasappel zodanig dat je één lange schil krijgt.
Laat het wit gedeelte zoveel mogelijk onberoerd.
Draai de schil rond de tijm en laurier en bind het vast met een touwtje. Laat mee stoven.
Bak de schoongemaakte champignons aan in wat boter en voeg, als het vlees een uur gesudderd heeft, toe aan de stoofpot.
Pers de sinaasappel en roer het sap door de stoofpot.
Laat zeker nog 30 minuten sudderen en bind indien nodig af met wat aardappelmeel. Serveer met dikke macaroni.

Bron: Het Recept Van De Week

Terug