Gegratineerde savooienkool

  • 1 kg savooienkool
  • 250 g mascarpone
  • 5 eetl. slagroom
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g feta
  • versgemalen zwarte peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 1 bosje gewone peterselie
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • boter of olie voor de schaal

Verdeel de schoongemaakte kool in acht gelijke delen, verwijder de dikke stronk en was de delen grondig.
Breng ruim water met wat zout aan de kook en laat de stukken kool op middelhoog vuur in circa acht minuten beetgaar koken.
Schep ze uit de pan en laat ze goed uitlekken.
Bestrijk een ovenschaal met wat boter of olie en leg er de stukken kool in.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Roer de mascarpone en de slagroom door elkaar.
Pers er de gepelde knoflook bij.
Roer er de verbrokkelde schapenkaas door.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en verdeel over de kool.
Trek de blaadjes van de gewassen peterselie en hak ze grof.
Strooi de helft van de peterselie met de olijven over de kool.
Zet de schaal 20 tot 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot het kaasmengsel goudgeel is gekleurd.
Strooi er voor het serveren de resterende peterselie over.
Geef er gekookte aardappelen en een droge witte wijn bij.
De bereidingstijd van dit recept is ongeveer één uur en vijftien minuten.

Bron: Boudewijn Waijers - Tilburg

Terug