Polpettine in umido

Gehaktballen in tomatensaus

  • 500 g gemengd gehakt (zonder kruiden)
  • 1 gesnipperde ui
  • 100 g grof gestampte pijnboompitten
  • 3 geperste knoflookteentjes
  • 250 g ricotta of cottagecheese
  • 2 eetl. fijn geraspte Parmezaan
  • 1 ei
  • 2 sneden wit brood
  • 2 theel. venkelzaad, gestampt
  • 2 eetl. gesnipperd basilicum
  • 1 eetl. salie, gesnipperd
  • 1 eetl. geraspte citroenschil
  • olijfolie
  • 1 theel. citroenschil in fijne reepjes
  • enkele takjes salie
  • peper
  • zout
  • 1 groot blik tomaten
  • 1½ dl rode wijn
  • 1 stengel preiwit
  • 2 stengels witte selder
  • 1 grof gehakte ui
  • 2 ongepelde teentjes knoflook
  • 2 nootjes boter
  • 1 theel. honing
  • 2 takjes basilicum
  • 2 takjes peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier

Rooster de gestampte pijnboompitten goudbruin in een pan zonder vetstof.
Voeg een geutje olie toe en de gesnipperde ui.
Stoof de ui 5 minuten en doe er op het einde de geperste look bij.
Schep het mengsel in een kommetje en laat afkoelen.
Snipper het wit van het brood tot broodkruim.
Meng in een grote kom het gehakt met het uimengsel, ei, ricotta, Parmezaan, broodkruim, basilicum, salie, geraspte citroenschil en het fijngestampte venkelzaad.
Kruid met peper en zout.
Maak van het gehaktmengsel balletjes met 3 cm doorsnee.
Bak ze in een koekenpan met flink wat olijfolie zodat ze niet aanbranden.
Snij de prei en de selder in grote stukken.
Bind met keukentouw de takjes basilicum, tijm, peterselie en de laurier tot een kruidentuiltje.
Stoof de selder, prei, ui en knoflook met de boter 10 minuten in een sauspan.
Doe er de tomaten, rode wijn, honing en het kruidentuiltje bij.
Laat het een half uur sudderen.
Verwijder het kruidentuiltje en druk met een lepel de saus door een fijne puntzeef.
Laat de saus nog wat inkoken tot de gewenste dikte.
Kruid met peper en zout.
Schep een bodempje saus in 4 voorverwarmde, grote glazen.
Haal de balletjes door de saus en schik ze er bovenop.
Werk af met takjes salie en reepjes citroenschil.

Bron: Libelle
Gepubliceerd door: Lize Lorent in Kook Jij

Terug