Gelakte lamsbout met amandeltomatenaus

lamsbout3 (2K)

voor 6 personen

  • 1 lamsbout met been (ca. 1½ kg)
  • 50 g blanke amandelen
  • 75 g boter
  • 4 tomaten
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 2 takjes tijm
  • zout
  • versgemalen peper
  • 2 eetl. honing
  • 50 g amandelspijs
  • 20 cl vleesfond

Laat de lamsbout op kamertempreatuur komen.
Verwam de oven op 175 °C.
Maak 8 - 10 inkepingen in het vlees en vul ze met amandel.
Verhit de boter in een braadslede en bak de lamsbout in 10 minuten rondom lichtbruin.
Snijd de tomaten in vieren en verdeel ze met de knoflook en tijm rond de lamsbout.
Strooi er zout & peper over.
Schuif de braadslede in de oven en braad het vlees in 1 uur gaar.
Bedruip het vlees regelmatig met braadvocht.
Bestrijk het vlees na 45 minuten met 1 eetlepel honing en 5 minuten daarna nog eens.
Rooster de rest van de amandelen in een droge koekenpan.
Neem het vlees uit de oven en laat het op een plank onder aluminiumfolie rusten.
Zet de braadslede op het vuur en roer de spijs door het braadvocht.
Laat de spijs licht karameliseren en roer de fond erdoor.
Laat het vocht enkele minuten inkoken en voeg zout & peper naar smaak toe.
Zeef de jus.
Snijd de lamsbout in plakken en schik deze op een bord.
Schep er wat saus over en strooi de amandelen erover.
Leg de tomaatjes ernaast den geef er de rest van de saus erbij.

Bron: "Hallo Online"

Terug