Kapucijners met spek en gember

  • 400 g kapucijners, 1 nacht geweekt
  • 12 plakken ontbijtspek, 2 mm dik
  • 1 stukje van ca. 3 cm verse gember, geschild, geraspt
  • 4 eetl. gemberbolletjes, gehalveerd
  • versgemalen witte peper
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 6 eetl. gembersiroop
  • 2 eetl. ketjap asin
  • 3 goudreinetten, in dikke schijven
  • boter

Zet de kapucijners in vers water op: zorg dat het water 3 cm boven de kapucijners staat.
Breng ze op zacht vuur aan de kook in een pan met dikke bodem, doe er een klontje boter bij, dat houdt de eiwitten beter binnenboord en geeft wat smeuïgheid.
Laat ze afgesloten 30 minuten garen, voeg dan 4 plakken spek toe (schik ze tussen de peulvruchten) met gember, gemberrasp en peper.
Laat de kapucijners nog 30 - 40 minuten garen, roer van het vuur de sjalot, ketjap en gembersiroop erdoor.
Bak het overige spek in eigen vet langzaam bros.
Bak ook de appelschijven in een klontje boter.
Serveer de kapucijners met spek en appel.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug