Gentse Stoverij

gentsestoverij (6K)

  • 750 g Meritus-bavette of heuplap
  • 125 g rundlever
  • 150 g varkensspiering
  • 125 g varkensniertjes
  • 1 appel type ‘Schone van Boskoop’
  • 100 g gedroogde pruimen zonder pit
  • 2 uien
  • 1 snee oud brood
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 1 flinke eetl. Tierentijnmosterd
  • 1 flesje bruin bier (Gouden Carolus of Dobbelen Bruinen)
  • 1 eetl. bruine suiker
  • 1 eetl. aardappelmeel
  • 1 eetl. azijn
  • takjes tijm, laurierblad
  • peper en zout
  • boter of reuzel

Snijd al het vlees in blokjes en bak mooi bruin in boter of reuzel.
Snipper de uien en bak in boter in de braadpan.
Voeg de in schijven gesneden appel toe.
Voeg een scheutje water toe om te voorkomen dat het aanbrandt.
Doe het vlees bij de ui en appel en kruid met peper, zout, laurier en tijm.
Zorg dat er voldoende water is toegevoegd.
Let wel dat het vlees niet volledig onder staat.
Stoof gedurende 2 uur onder deksel en op zeer laag vuur.
Laat de stoofschotel rusten op een koele plaats.
Warm de stoofschotel op samen met het bier.
Kook tot het bier tot de helft is gereduceerd en voeg de pruimen toe.
Strooi er de suiker bij, brokkel de peperkoek er in en laat nog een half uurtje sudderen.
Bind tenslotte met het aardappelmeel dat met azijn tot een papje geroerd werd.

Bron: Het Recept Van De Week

Terug