Meritus-zenuwstuk in rode wijn met wortelen in room

zenuwstuk2 (1K)

    • voor het vlees:
  • 1 kg Meritus-zenuwstuk
  • 1,5 l kalfsbouillon
  • 150 g ganzenvet
  • 1 l rode Cahors wijn
  • 3 wortelen
  • 2 tomaten
  • 2 sinaasappelen
  • 3 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 bosje tijm, laurier, peterselie
    • voor de wortelen in room:
  • 8 wortelen
  • 20 cl room
  • peper
  • zout

Vraag je slager het zenuwstuk te pareren.
Let wel dat hij het stuk vlees heel laat.
Bestrooi het vlees met peper en zout.
Laat het ganzenvet smelten in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
Kuis de wortelen en uien schoon en snijdt ze in niet te kleine stukken.
Neem het vlees uit de pan, doe de groenten in de pan.
Bak de groenten rondom aan en bestrooi ze met bloem.
Laat de bloem wat kleuren en blus met de wijn.
Leg het vlees terug in de pan, samen met de geplette knoflooktenen, de kalfsbouillon, het kruidentuiltje en wat peper en zout.
Breng aan de kook, temper het vuur en laat de pan afgedekt 3 à 4 uur sudderen.
Voor de worteltjes in room: maak de wortelen schoon en snijdt ze schuin in niet te kleine stukken.
Kook ze gedurende 15 minuten gaar in licht gezouten water.
Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de room en schep er de uitgelekte wortelen in.
Neem het vlees uit de pan en houd warm in een vel aluminiumfolie.
Zeef de saus, schep het vet er af en laat fel inkoken tot gewenste sausdikte.
Ontvel en ontpit de tomaten en snijdt in blokjes.
Was de sinaasappelen en snijdt er een aantal stukjes schil van af.
Snijdt het vlees in plakken en drapeer op 4 voorverwarmde borden.
Garneer het vlees met tomatenblokjes en sinaasappelschilletjes.
Schep er de wortelen naast en nappeer met de saus.
Begeleid bijvoorbeeld met geroosterde aardappelen.

Bron: Het Recept Van De Week

Terug