Gebraisseerd Meritus-zenuwstuk met groenten van ’t seizoen

zenuwstuk (1K)

voor het vlees

  • 1 kg zenuwstuk
  • 150 g ganzenvet
  • 1 prei
  • 3 wortelen
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 uien
  • 2 tenen look
  • 1 kruidentuiltje
  • stukje gember

voor de garnituur

  • 2 wortelen
  • 1 courgette
  • 2 meiknollen
  • 200 g gedopte tuinbonen
  • 200 g bospaddestoelen
  • klontje boter
  • peper en zout

Vraag je slager het zenuwstuk te pareren.
Kuis de groenten en snijdt ze in niet te kleine stukken.
Laat het ganzenvet smelten in een grote braadpan en zet hierin de groenten aan.
Voeg fijngesneden gember, geplette knoflooktenen en tomatenpuree toe en vervolgens het vlees.
Kruid met peper en zout en bedek met ongeveer 4 l water.
Breng aan de kook, temper het vuur en laat 3 à 4 uur garen.
Het vlees is gaar als je gemakkelijk met een vork tot in de kern van het vlees kan prikken.
Maak de groenten voor de garnituur schoon en snijdt ze in ongeveer gelijke vormen.
Laat de boter bruinen, voeg 2 eetlepels water toe en vervolgens de groenten.
Laat ze gedurende +/- 7 minuten verder garen.
Maak de paddestoelen schoon en bak ze kort.
Dompel de tuinbonen een 5-tal minuten onder in kokend water, spoel ze af en pel ze.
Warm opnieuw op in een klein beetje boter.
Neem het vlees uit de pan en houd warm in een vel aluminiumfolie.
Zeef de saus, druk de groenten goed uit.
Kook de saus in tot de gewenste dikte en breng indien nodig op smaak met zout & peper.
Snijd het vlees in plakken, drappeer op 4 voorverwarmde borden, geef er de groente bij en nappeer met de saus.
Begeleid met aardappelpuree.

Bron: Het Recept Van De Week

Terug