Stoofvlees met citroenen

  • ± 1½ kg runderstoofvlees, bijv. sukadelappen
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • extra vierge olijfolie
  • 1 grote rode ui
  • 3 flinke wortelen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 5 tenen knoflook
  • 3 (biologische) citroenen
  • 1 volle eetl. tomatenpuree
  • 2 laurierbladen
  • 2 dl pittige (runder)bouillon
  • 2 dl volle rode wijn
  • 4 eetl. Cognac of brandewijn
    • ± 2 eetl. gedroogde kruiden:
  • tijm
  • rozemarijn
  • salie
  • oregano

Snijd het vlees in grote dobbelstenen, bestrooi het met zout & peper en schep het in een kom door elkaar.
Verhit een laagje olie in een grote, zware braadpan en bak het vlees in gedeelten op hoog vuur bruin.
Neem gebruind vlees met een schuimspaan uit de pan en bak de rest van het vlees bruin.
Hak intussen de ui, de wortel en de selderij vrij grof.
Hak de gepelde knoflook in kleine stukjes en snijd iedere citroen in 8 partjes.
Doe al het vlees in de pan en bak de ui, de wortel, de selderij, de knoflook en de citroen op hoog vuur enkele minuten mee; schep regelmatig om.
Voeg de rest van de ingrediënten toe, breng aan de kook en roer even door.
Zet het vuur laag en stoof het geheel in 2½ - 3 uur zachtjes gaar.
Het stoofvocht moet maar net pruttelen.
Breng zo nodig op smaak met wat zout & peper (of wat cayennepeper) en bestrooi eventueel met fijngeknipte koriander of peterselie.
Lekker met aardappelpuree, gnocchi of pasta en een grote gemengde salade.

Bron: Rianne Buis
Gepubliceerd door: Astrid Veltman

Terug